Hyacint
Amaryllis

Hyacinten en amaryllis

Hippe winterbloeiers

Hyacint

Midden in de winter geeft de Hyacint je al een voorjaarsgevoel. Met zijn vrolijke kleuren, trotse bloemenpracht en frisse geur schijnt de zon in huis terwijl het buiten hagelt. Een hyacint is voorjaarsvrolijkheid midden in de winter; de bol heeft niet voor niets mediterrane roots. Hij is te koop in allerlei kleuren: paars, roze, blauw, wit, geel en oranje. En ziet er extra mooi uit als hij met een paar trotse pluimen bij elkaar staat.

Aan elke pluim zitten tientallen kleine bloemetjes, die ongeveer tegelijkertijd uitkomen en hun geur verspreiden. Onderzoek heeft aangetoond dat de geur en de kleur van planten mensen vrolijk en rustig maakt, ook de Hyacint heeft dat effect. Een ideale plant dus om midden in de kamer te zetten.

Amaryllis

In de donkere maanden van het jaar kan het geen kwaad om wat kleur in huis te halen. De Amaryllis is een ideale kandidaat: prachtige, grote, groenblijvende bladeren van wel 10 tot 60 centimeter lang, plus een of meerdere grote, helder gekleurde bloemen. De bloemen zijn verkrijgbaar in diverse kleurschakeringen: rood, roze, wit, oranje, geel, groen, maar er zijn ook exemplaren met gekleurde strepen en randen. Keuze genoeg dus om je door de wintermaanden te helpen!

Het bijzondere van de Amaryllis is dat ze groeit uit een bol, net als andere leden van de Narcisfamilie. Oorspronkelijk stamt ze uit Mexico en de Caraïben, maar ze past zich zonder probleem aan aan onze huiskamers. Daar doet ze het prima in een pot met aarde, waar de bol voor een derde bovenuit steekt.